prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, lecz równie prawidłowo legendarne są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby później stwierdzić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak właściwego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość i pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość stosowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co dogłębnie lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz gigantycznej różnorodności makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed głównymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *